Makaron z pesto z rukoli

Makaron z pesto z rukoli

Przepis na makaron z pesto z rukoli to najszybszy obiad jaki w ostatnim czasie zrobiłam. No i jaki smaczny, zdrowy i w optymistycznym kolorze – tego dziś właśnie potrzebowałam :) Przyznam się, że nie napracowałam się przy tym obiedzie. Dlatego jestem pewna, że znajdzie wielu zwolenników. Smacznego!

Makaron z pesto z rukoli

Makaron z pesto z rukoli

Składniki (2-3 porcje):

  • 300 g makaronu fusilli Malma
  • 100 g delikatnej szynki pokrojonej w kostkę
  • 40 g startego twardego sera

Pesto:

  • 50 g świeżej rukoli i botwinki (mieszanka)
  • 1 pęczek pietruszki
  • 15 g prażonych orzeszków pinii
  • 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z limonki (albo cytryny)
  • do smaku sól i pieprz

Makaron z rukolą i szynką

Przygotowanie:

Makaron Malma ugotować al dente (według instrukcji na opakowaniu), w lekko osolonej wodzie. Rukolę, botwinkę oraz pietruszkę opłucz i osusz. Połowę rukoli i botwinki odłóż, pozostałą część zmiksuj razem z pietruszką, orzeszkami, czosnkiem oraz oliwą. Dodaj sok z limonki, dopraw solą i pieprzem – całość dokładnie wymieszaj.

Przygotowanie makaronu z pesto

Ugotowany makaron odcedź, wymieszać z pesto, połową startego sera i pozostałą rukolą oraz botwinką. Makaron rozłóż na talerze, posyp szynką pokrojoną w kostkę i pozostałym serem.

Makaron z zielonym pesto

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*